Składniki:
- 4 jajka
- margaryna (kostka)
- szklanka cukru + łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki (w moim przypadku bezglutenowej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Żółtka ubić z całym cukrem, stopić margarynę i ostudzić. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksować. Następnie dodać ostudzoną margarynę i ocet całość zmiksować. Ubić na sztywno białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać (najlepiej jakaś silikonową packą), aby ciasto nie siadło. Przełożyć masę do blaszki, na wierzchu położyć połówki renklod. Piec około 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Palce lizać.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz