środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto ucierane z renklodami

Dzisiaj przepis na ciasto z soczystymi żółtymi renklodami przez moją mamę nazywanymi "ulenkami". Robi się je szybko bezproblemowo, a w takie upały to chyba jest najważniejsze. Wcale nie narzekam ciesze się, że wreszcie mamy prawdziwe lato. Nareszcie można bezproblemowo jechać nad jezioro, nad morze i nie bać się zimna. Wakacje i urlopy to jednak cudowny czas :)


Składniki:

- 4 jajka
- margaryna (kostka)
- szklanka cukru + łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki (w moim przypadku bezglutenowej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu

Żółtka ubić z całym cukrem, stopić margarynę i ostudzić. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksować. Następnie dodać ostudzoną margarynę i ocet całość zmiksować. Ubić na sztywno białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać (najlepiej jakaś silikonową packą), aby ciasto nie siadło. Przełożyć masę do blaszki, na wierzchu położyć połówki renklod. Piec około 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Palce lizać.
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz