piątek, 26 lipca 2013

Tarta ze śliwkami pod pierzynką

Śliwka - w Polsce istnieje tysiące jej odmian, od zwykłych mirabelek, przez węgierki do pysznych soczystych renklod. To owoc niezwykle bogaty w witaminy i składniki odżywcze, a w dodatku z niebanalnym smakiem. Dzisiaj przepis na kolejną tartę (trochę przesadzam z tymi tartami wiem , ale jakoś szybko mi się je robi, a przede wszystkim kusi mnie bogactwo możliwości i wariantów dla ich wykonania) tym razem z dorodnymi soczystymi śliwkami z białkową pierzynką.

Składniki:

ciasto:
- 150 g mąki (ja pomieszałam ryżową, gryczaną, kukurydzianą i bezglutenową)
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- pół łyżeczki bg proszku do pieczenia

nadzienie:
- 15-17 dorodnych śliwek (zależy od wielkości foremki)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 białka
- 50 g cukru pudru

Z składników na ciasto zagnieść klasyczne kruche ciasto i schłodzić je w lodówce około 1 godziny. Następnie cieniutko je rozwałkować i wylepić nim foremkę do tarty. ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

Śliwki umyć, rozkroić na połówki. Wyciągnąć po 10 minutach ciasto, nie wyłączając piekarnika. Ułożyć na nim wcześniej przygotowane połówki śliwek i posypać je brązowym cukrem i cynamonem. zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 15 minut.

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Po piętnastu minutach wysunąć tartę i rozlać na jej wierzchu masę białkową. Zmienić w piekarniku program na pieczenie tylko "góry" i piec kolejne 7-10 minut. Palce lizać.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz