niedziela, 15 lipca 2012

Szarlotka

Szarlotka to ciasto z wielką tradycją. Każda gospodyni domowa ma własny sposób, tajną recepturę na ten wypiek, mam go i ja. Istnieją zwolennicy szarlotki z cynamonem lub bez, z bezą, a nawet z galaretką. Moja szarlotka jest bardzo tradycyjna, nie lubię innowacji w tak kultowych i tak "polskich" ciastach, jak właśnie to lub chociażby sernik. Pamiętam jeszcze pyszny smak ciepłej wyciągniętej z pieca całej blachy tej cudownej słodkości pieczonej przez moją babcię. Zapewne smaku szarlotki mojej babci nie pobije, bo nie mogę się nawet porównywać z moją mistrzynią, ale staram się jak najlepiej kontynuować nasze rodzinne tradycje. 

Składniki:
<3 1,5 szkl. mąki bezglutenowej + 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
<3 1 łyżeczka proszku do pieczenia
<3 0,5 szkl. cukru pudru
<3 1 kostka masła
<3 3 żółtka
<3 1 łyżka gęstej kwaśniej śmietany
<3 9-10 kwaskowych jabłek (u nas na ogrodzie właśnie zaczynają się zbiory, ale jabłka są dosyć małe więc dałam ich 12)
<3 2 czubate łyżki cukru
<3 1 łyżka cynamonu
<3 parę ziarenek z laski wanilii
<3 1 zmielony goździk

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do miski. W tym czasie ubijamy 3 żółtka z cukrem pudrem na jednolita masę. Masło w temperaturze pokojowej kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki. Wlewamy ubite żółtka z cukrem i dodajemy kwaśną śmietanę. Wyrabiamy dobrze ciasto na jednolitą masę, a następnie dzielimy na dwie części, które na godzinę wstawiamy do zamrażalnika.

Jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon, wanilię i goździk. Całość dokładnie mieszamy.

Blachę tortową o średnicy ok. 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed wyłożeniem nadzienia proponuje, posypać pierwszą warstwę ciasta bułką tarta, która wchłonie sok z jabłek. Następnie wykładamy równomiernie przygotowane wcześniej jabłka. Całość lekko! dociskamy, a na wierzch tak samo tarkujemy drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 55 minut.

Oczywiście szarlotkę najlepiej podawać jeszcze ciepłą z lodami waniliowymi i bita śmietaną. Palce lizać.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz