sobota, 17 sierpnia 2013

Jabłecznik inaczej

Przepis na jabłecznik, ale trochę inny z nutką pomarańczy i cytryny. Czuć w nim już przedsmak jesiennych wieczorów z ciepłą herbatą, cykaniem świerszczy, kocem... Zanim jeszcze pogrążę się w jesiennych myślach czeka mnie urlop. Jeszcze kilka dni i ostatnie letnie promyki słońca będę zbierać w moich ukochanych Bieszczadach. Nareszcie.... góry, Solina, zapach grzybów, bieszczadzkie anioły i cała ta magiczna otoczka, którą kocham w Bieszczadach.

Składniki:

Ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
3 jajka
1/3 szkl. wody gazowanej
1/3 szkl. soku pomarańczowego
1/3 szkl. oliwy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
6 dużych kwaśnych jabłek + parę kropel aromatu pomarańczowego

Krem:
2/3 szkl. cukru pudru
350 g serka mascarpone
15 dag masła
2 płaskie łyżki galaretki cytrynowej

Najpierw zabieramy się za spód jabłecznika. Ubijamy z białek pianę, pod koniec dosypać cukier, dalej miksować. Następnie dodawać stopniowo: żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę z sokiem, oliwę i na końcu kakao. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Jabłka obrać i pokroić w plasterki (można dodać do nich kilka kropel aromatu pomarańczowego). Do natłuszczonej tortownicy, przelać ciasto i rozłożyć na nim kawałki jabłek. Piec 45 - 50 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia.

W tym czasie zabrać się za krem. Galaretkę cytrynową rozpuścić w kilku łyżkach wody, dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo serek mascarpone i miksować. Na koniec dodać przestudzoną galaretkę, wszystko wymieszać. Krem równomiernie rozsmarować na wystudzonym spodzie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, aby krem stężał i można zabierać się za jedzenie. Palce lizać.
Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz