niedziela, 22 lipca 2012

Jabłecznik ucierany

Kilka wpisów wcześniej podawałam przepis na klasyczna szarlotkę i wspominałam, że istnieje kilkanaście jej wariantów. Dzisiaj przedstawiam jeden z nich tzw. jabłecznik ucierany, do którego nie wykorzystałam jabłek tylko powidła jabłkowe.

Składniki:
- pół kostki margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2,5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki śmietany

Margarynę, cukier, żółtka, cukier waniliowy ucieramy na jednolita masę. Następnie dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, dodać olej i śmietanę. Całość dobrze zmiksować. Na koniec ubić trzy pozostałe białka na sztywno, dodać do ciasta i całość dobrze zmiksować.

Masa jabłkowa:
- 2 większe słoiki powideł jablkowych
- 1 i pół opakowania galaretki cytrynowej
- kilka kropel olejku rumowego

Wszystko wylać na miskę i połączyć.

Ciasto wyłożyć na prostokątną blaszkę około 3/4 na dno. Następnie wylać wcześniej przygotowaną masę jabłkową, a ją ażurowo, kleksikami przykryć resztą ciasta.
Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 - 50 minut.
Palce lizać.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz