czwartek, 28 marca 2013

Murzynek A'la piernik

Dzisiaj przepis na coś czarnego, aromatycznego i wilgotnego.

Składniki:

- 1/2 szkl. oleju lub pół kostki margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki kakao
- 1 opak. cukru waniliowego

Powyższe składniki rozpuścić na małym ogniu i odstawić do przestudzenia.

- 2-3 jaja (zależy od wielkości)
- 1/2 słoiczka dżemu śliwkowego (ja daje swój samorobny z śliwek węgierek)
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie wg uznania

Jajka delikatnie rozmiksować, dodać dżem a następnie całą resztę suchych składników. Miksując wszystko powoli dolewać przestudzoną płynną masę kakaową, do uzyskana odpowiedniej lejącej konsystencji. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, powstała masę przelać do prostokątnej tradycyjnej blaszki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45- 50 minut. Po przestudzeniu ciasta warto przygotować do niego polewę.

Przepis na sprawdzoną dobrą polewę:
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu polać ciasto. Polewę można posypać płatkami migdałów.
Palce lizać. Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz