Składniki:
<3 3 jajka
<3 75 g cukru
<3 3 łyżki mąki bezglutenowej
<3 2 łyżki mąki ziemniaczanej
<3 1 płaska łyżeczka bg proszku do pieczenia
<3 łyżeczka przyprawy korzennej
<3 250 g serka mascarpone
<3 6 łyżek mleka
<3 1 łyżka cukru waniliowego
<3 2 łyżeczki przyprawy korzennej
<3 troszkę startego imbiru
<3 garść orzechów
<3 4 - 5 suszonych fig
<3 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Białka i żółtka rozdzielić do dwóch misek. Żółtka utrzeć razem z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo masę żółtkową. Mąkę z przyprawami i proszkiem wymieszać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać. Całość przełożyć do małej tortownicy. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 - 18 minut.
Serek ubić z mlekiem, dodając cukier, przyprawy i imbir.
Biszkopt przekroić na pół (najlepiej nitką). Mocną herbatą nasączyć dwa płaty. Na pierwszy położyć warstwę dżemu i połową serowego kremu, przykryć kolejnym blatem. Na wierzchu rozsmarować ostatnią część serowej masy, posypać całość posiekaną garścią orzechów i plasterkami suszonej figi. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz