Moja siostra = mistrzyni serników, od niej właśnie mam ten przepis na pyszny delikatny sernik z rosą, który wychodzi zawsze!
Składniki:
Ciasto:
<3 10 dag margaryny
<3 1 czubata łyżka smalcu
<3 10 dag cukru
<3 2 żółtka ( białka zostawiamy na rosę :))
<3 1 całe jajko
<3 2 szkl. mąki
<3 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto i dokładnie wyłożyć dno wysmarowanej tłuszczem blachy.
Masa serowa:
<3 1 kg twarogu (nie trzeba go nawet mielić, wystarczy potraktować go tłuczkiem do ziemniaków ;))
<3 1/2 szkl. oleju
<3 1 szkl. cukru
<3 2 całe jajka
<3 4 żółtka ( białka zostawiamy na rosę)
<3 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
<3 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
<3 1 szkl. mleka
Twaróg dokładnie rozkruszyć tłuczkiem. Dodać resztę składników, całość dokładnie wymieszać tak by powstała jednolita serowa masa.
Wylać masę twarogową na ciasto i piec całość około 45- 50 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
W tym czasie pozostałe białka ubić na sztywno z szklanką cukru pudru (piana będzie delikatniejsza jeśli wcześniej cukier puder przesieje się przez sito).
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, wylać pianę na gorący twaróg. Całość piec jeszcze około 10-15 minut w 160 stopniach. Pilnować aby piana się nie spaliła, bo wtedy nie wyjdzie rosa!
Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz