piątek, 6 września 2013

Jabłecznik z migdałami i rumem

Wróciłam do cywilizacji i świata ludzi w ciągłym biegu. Niestety. Będę tęskniła za górami, dziczą, malowniczymi połoninami, jedzeniem, magicznym bieszczadzkim klimatem, wieczornym cykaniem świerszczy i za najcudowniejszym niebem usłanym gwiazdami. Obecnie moim największym marzeniem jest mieć chatkę z drewna w środku głuszy, zaszyć się, żyć swoim rytmem w harmonii z naturą. Bieszczady pokochałam od pierwszego wejrzenia. Żałuje tylko, że od mojego miejsca zamieszkania dzieli je, aż tyle kilometrów. Wrócę tam, kiedy tylko będę miała kilka wolnych dni.








Dzisiaj przepis na coś z jabłkami z nutką pikanterii dla dorosłych.

Składniki:
- 300 g jabłek
- 200 g mąki bg
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mielonych migdałów
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 180 g masła
- 3 łyżki śmietany
- cytryna
- kilka kropel esencji migdałowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu
- cukier puder do posypania

Umyć cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem pudrem. Mąki, migdały i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać łyżkami do ubitej masy jajecznej. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę, cukier waniliowy, esencję - wszystko wymieszać. Na koniec dodać stopione masło i śmietanę. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć obrane i poszatkowane jabłka. Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Miód rozgrzać z 2 łyżkami cukru i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Wlać rum. Ostudzić i posmarować ostudzony placek. Posypać cukrem. Palce lizać.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz