Dzisiaj przepis na coś z jabłkami z nutką pikanterii dla dorosłych.
Składniki:
- 300 g jabłek
- 200 g mąki bg
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mielonych migdałów
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 180 g masła
- 3 łyżki śmietany
- cytryna
- kilka kropel esencji migdałowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu
- cukier puder do posypania
Umyć cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem pudrem. Mąki, migdały i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać łyżkami do ubitej masy jajecznej. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę, cukier waniliowy, esencję - wszystko wymieszać. Na koniec dodać stopione masło i śmietanę. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć obrane i poszatkowane jabłka. Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Miód rozgrzać z 2 łyżkami cukru i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Wlać rum. Ostudzić i posmarować ostudzony placek. Posypać cukrem. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz