poniedziałek, 10 lutego 2014

Sernik gotowany

Dzisiaj przepis na sernik, ale w innym wydaniu, delikatny bez kruchego spodu.

Składniki:
-1 kg tłustego sera zmielonego dwukrotnie
-1 szkl. cukru
-1 kostka masła
-2 jajka
-opakowanie cukru waniliowego
-2 opakowania budyniu waniliowego
-200 ml słodkiej śmietanki lub mleka
-do wyboru: posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa


Ser przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać cukier, masło i jajka. Pozostawić na małym ogniu stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Rozmieszać w mleku lub śmietance budyń. Wlać rozmieszany płyn do masy serowej. Na koniec dodać cukier waniliowy i posiekane bakalie. Gorącą masę przelej do małej tortownicy. Odstaw do ostudzenia. Na koniec przygotować polewę czekoladową i wylać na wystudzony sernik. Palce lizać.

Smacznego!





Tęskno mi za wakacjami, za pięknymi widokami, za ciepłem.... Za Kazimierzem Dolnym, za górami, za odpoczynkiem i beztroską.... jeszcze tylko trochę i wiosna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz