Dzisiaj przepis na coś białego, kokosowego i delikatnego niczym unoszące się na wodzie nenufary w obrazach Moneta :)
Składniki:
biszkopt składniki na 2 grube płaty:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek zwykłej mąki
- pół łyżeczki sody
masa:
- 1,5 tabliczki białej czekolady (ok. 150 g)
- 0,5 litra słodkiej śmietanki 30%
- 2 torebki śmietanofixu
- ok 180 g-200 g wiórków kokosowych
- płatki migdałowe do dekoracji
Najpierw zabieramy się za przygotowanie biszkoptów. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier następnie dodajemy roztrzepane żółtka. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z soda i całość delikatnie mieszamy tak, żeby biszkopt nie stracił swojej puszystości. Osobiście podzieliłam ciasto na pół i piekłam, każdy blat osobno w kwadratowej blaszce w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10- 12 minut.
Następnie zabieramy się za masę, na małym ogniu w śmietance rozpuszczamy białą czekoladę. Całość ściągamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy płyn będzie już chłodny całość ubijamy mikserem dodając dwie torebki śmietanofiksu. Do ubitej śmietany dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy.
Biszkopty nasączamy najlepiej tradycyjnie mocną herbatą z cytryną i przekładamy je kremem. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz