Święta, święta, święta, korki na mieście, pełno ludzi w sklepach, wyścig z czasem to wszystko oczywiście musi zwiastować święta. Z czym kojarzą nam się święta, oczywiście w kwestii wypieków! Mi osobiście kojarzą się z pysznymi babkami i oczywiście królującymi na polskich stołach sernikami. Dzisiaj przepis na sernik, może nie typowo polski, ale równie smaczny.
Składniki:
-650 g jogurtu pół na pół greckiego i bałkańskiego
-6 jajek
-120 g cukru pudru
-4 łyżki mąki
-kilka kropel ekstraktu waniliowego, kilka ziarenek z laski wanilii
-1 i 1/2 szklanki jagód(mrożone) + 2 łyżeczki cukru pudru do obsypania
Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem na jasna jednolitą masę. Dodajemy do niej jogurt, mąkę, wanilię. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy w osobnej misce na puszystą, białą pianę. Masę białkową dodajemy do żółtkowo-jogurtowej i delikatnie mieszamy szpatułką, żeby ciasto było pulchne. Całość przelewamy do malej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 55-60 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień rozmrożone jagody, odsączamy i obsypujemy cukrem pudrem. Wysypujemy jagody na wierz sernika. Kroimy duże kawałki i jemy na deser ;) Palce lizać.
Smacznego!
Wesołych Świąt !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz