Wreszcie mamy lato, aktualnie pogoda nie dopisuje, ale jeszcze kilka dni temu nad naszym pięknym polskim morzem było ciepło i słonecznie. Oto dowody:
Dzisiaj przepis na ciasto kremowe z nektarynkami, na które teraz przyszedł sezon i są najsmaczniejsze.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru
- 6 łyżek mąki bezglutenowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki sody
Składniki na krem:
- opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 450 ml śmietany kremówki
- 4 nektarynki
Składniki na ciasto dzielimy na pół. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ubijamy na kremową masę. Ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszając dodajemy do masy żółtkowej. Następnie dodajemy mąką i szczyptę sody. Mieszamy. Przelewamy do prostokątnej blaszki. Pieczemy ok. 10 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptowym blatem.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy razem z serkiem mascarpone. W osobnej misce kroimy na drobne kawałki trzy nektarynki, które następnie blenderujemy. Ostatnią kroimy na pół i w paseczki i odstawiamy do dekoracji. Do kremu serowo-śmietankowego dodajemy zblenderowane nektarynki całość mieszamy.
Biszkoptowe wystudzone blaty nasączamy mocną herbatą z cytryną, przekładamy kremem śmietankowo-nektarynkowym. Na wierzch układamy paski nektarynek. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz