Sezon na truskawki niestety powoli się kończy, ale przepisów z tymi pysznymi owocami nigdy za wiele :) Dzisiaj coś delikatnego, orzeźwiającego, napełnionego powietrzem i mocno truskawkowego - ptasie mleczko.
Składniki:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 4 galaretki truskawkowe
- kilka garści truskawek
Mleko schłodzić pół godziny w zamrażarce. W międzyczasie rozpuścić 2 galaretki w 400 ml wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Wyjąć mleko skondensowane z zamrażalnika. Przelać do miski i miksować, aby się napowietrzyło. Do tak przygotowanego mleka stopniowo dodawać schłodzona, ale jeszcze płynną galaretkę. Tak przygotowaną masę przelać do dużej tortownicy, wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie pokroić truskawki na połówki i rozpuścić ostatnie 2 galaretki w 700 ml wrzątku. Odstawić do schłodzenia. Wystawić tortownice z pianką ułożyć na niej połówki truskawek i zalać zimna ale płynna galaretką. Całość odstawić do lodówki do ponownego zastygnięcia. Podawać schłodzone.
Palce lizać.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz