Dzisiaj przepis na coś małego, smacznego i trzy kolorowego. No to grajmy w czarne, białe i czerwone.
Składniki:
-250 g herbatników bezglutenowych
-60 g ciemnej czekolady
-60 g masła
-1 łyżka kakao
-2/3 opakowania serka mascarpone
-150 ml śmietanki 30%
-1 łyżeczka cukru
-kilka łodyg rabarbaru (zależy od długości i grubości)
-300 ml wody
-50 g cukru
Herbatniki razem z kakao zblenderować w malakserze. Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozkruszonych herbatników dodać płynną czekoladę i masło. Całość dobrze wymieszać, tak aby powstał "mokry piach". Wyłożyć nim prostokątną blaszkę do tarty i odstawić do lodówki.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem. Śmietankę 30% ubić na sztywno i dodawać ja delikatnie do serka. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciemny spód.
Łodygi rabarbaru umyć i przyciąć je na szerokość blaszki do tarty. Na patelni zagotować wodę z cukrem. W takim syropie podsmażyć łodygi rabarbaru, aż zmiękną. Wyłożyć je żeby ostygły, a następnie przełożyć je na krem. Schłodzić w lodówce, najlepsze na drugi dzień. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz