Składniki:
biała masa:
- 550 g sera na sernik
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- kilka ziarenek wanilii do smaku
ciemna masa:
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 115 g mąki bezglutenowej
+ na wierzch kilka garści malin wg uznania
Ser ucieramy razem z jajkami i cukrem i wanilią na jednolitą masę, a następnie odstawiamy tą część.
Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, a następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Następnie do tak przygotowanej masy dodajemy płynną ostudzoną gorzką czekoladę. Na koniec dodajemy mąką wszystko mieszamy.
Maliny myjemy i osuszamy.
Dużą blaszkę wykładamy papierem i na dno wykładamy 3/4 ciemnej masy. Na to wylewamy białą serową masę. 1/4 ciemnej masy kleksami rozkładamy na białej warstwie. Na sam koniec na wierzch rozrzucamy umyte maliny.
Całość pieczemy w 170 stopniach ponad godzinę, najlepiej całość sprawdzić patyczkiem. Studzimy i palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz