sobota, 8 listopada 2014

Cielak

Dzisiaj przepis na ciasto w kropki bordo :) Żarcik. Może nie bordo, ale wyglądem przypomina piękną polską biało-czarną mućkę.

Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oliwy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Do oleju, dodajemy cukier, cukier waniliowy, całe jajka i wodę. Wszystko miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, miksować do połączenia wszystkich składników. 
Cisto wylać na prostokątna tradycyjną blaszkę.

masa serowa:
- 500 g  białego sera 
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 kostki masła
- 3 żółtka 
- 3 białka (na sztywną pianę)
- 1 paczka cukru waniliowego

Ser i resztę składników mieszamy mikserem, na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Całość delikatnie połączyć, już łyżką, a nie mikserem.

Masę serową wykładać łyżką na ciemne ciasto robiąc przerwy między kleksami. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. 
Palce lizać.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz