sobota, 22 listopada 2014

Torcik korzenny

Dzisiaj przepis na ciasto idealnie dopasowane do grzanego wina, ciepłego koca, dobrej książki, albo jesiennego spotkania z przyjaciółką. Czuć w nim całą feerię smaków korzennych: goździki, imbir, cynamon, anyż, wanilię. Nie pozostaje nic innego jak powiedzieć do dzieła i poczuć ten aromat! Uwaga: wyczuwam zbliżające się święta!

Składniki:

Biszkopt korzenny: 
<3 3 jajka
<3 75 g cukru
<3 3 łyżki mąki bezglutenowej
<3 2 łyżki mąki ziemniaczanej
<3 1 płaska łyżeczka bg proszku do pieczenia
<3  2 łyżeczki przyprawy korzennej lub do pierników
<3 pół łyżeczki cynamonu

<3 250 ml śmietanki 30%
<3 kilka ziarenek wanilii
<3 łyżeczka przyprawy korzennej
<3 słoiczek wiśni wydrylowanych

<3 do dekoracji: cynamon sproszkowany, w laskach i gwiazdki anyżu


Białka i żółtka rozdzielić do dwóch misek. Żółtka utrzeć razem z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo masę żółtkową. Mąkę z przyprawami i proszkiem wymieszać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać. Całość przełożyć do małej tortownicy. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 - 18 minut.

Śmietankę ubić na sztywno, na koniec dodać przyprawy.

Biszkopt przekroić na pół (najlepiej nitką). Mocną herbatą nasączyć dwa płaty. Na pierwszy położyć warstwę wiśni i śmietanowy korzenny krem, przykryć kolejnym blatem. Na wierzchu biszkopt posypać sproszkowanym cynamonem. Udekorować laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu. Schłodzić. Najlepszy na drugi dzień. Palce lizać.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz