niedziela, 1 lutego 2015

Zapiekanka=ryż+groszek+pory

Dawno nic nie pisałam, ale wracam i to nie tylko ze słodkościami. Dzisiaj przepis na szybka prostą i smaczną zapiekankę.

Składniki:
- 2 woreczki ryżu długoziarnistego
- 2 pory (części białe)
- puszka groszku z puszki
- kawałek wiejskiej kiełbaski (ja wykorzystałam kiełbaskę gospodarza z Biedronki bez glutenu) albo kawałek wędzonego boczku
- kawałek żółtego sera (do starcia na wierzch)
- oregano
- kurkuma
- sól
- pieprz

*porcja na 4 osoby

Ryż gotujemy wg przepisu na kartoniku, do wody dodajemy sól i około łyżeczkę kurkumy. Pory myjemy i kroimy białe części w paseczki. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Podsmażamy ją na patelni na koniec dodajemy pory i lekko je blanszujemy. Ryż odcedzamy, wykładamy do miski, dodajemy podsmażoną kiełbaskę i pory i odcedzony groszek. Mieszamy doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przekładamy do keksowej blaszki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. W tym czasie ucieramy ser. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch zapiekanki serem. Wyciągamy z pieca i podjemy. Palce lizać.

Smacznego!


*zdjęcia przed wstawieniem do piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz