czwartek, 18 grudnia 2014

Choinkowe ciasteczka

Ciasteczkowego szału ciąg dalszy. Dzisiaj wypieki nadające się idealnie na choinkę łasuchów.

Składniki:
- 180g mąki gryczanej
- 100g mąki bg
- 125g masła
- 125g cukru
- 40g mielonych migdałów lub orzechów
- 1 jajko
- 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
- w zależności od upodobań: łyżeczka imbiru/łyżeczka cynamonu/kilka kostek startej gorzkiej czekolady

Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia odstawić. Cukier utrzeć z masłem, dodać jajko - miksować. Dodawać stopniowo po łyżce mieszanki mąk. Na koniec dodać mielone bakalie i wybrany dodatek: cynamon, imbir lub czekoladę. Wszystko dokładnie zagnieść.

Ciasto rozwałkować, świątecznymi foremkami do ciastek wykrawać zimowe formy. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec około 20-25 minut (w zależności od grubości ciasta) w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. W ciasteczkach podczas wykrawania można zrobić dziurki na wstążeczki, dzięki temu możemy je potem powiesić na choince. Pyszne są również przekładane Nutellą. Palce lizać. Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz