Dzisiaj przepis na jabłecznik z galaretką cytrynową. Łatwo, smacznie i szybko.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek M
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
- 50 dag jabłek
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 łyżki śmietany lub 2 żółtka
- opakowanie galaretki cytrynowej
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru. Mieszając delikatnie łyżką dodajemy stopniowo żółtka i mąkę. Ciasto przekładamy do tortownicy, gdzieś ok 21-25 cm. Pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną lub żółtkami. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na warzywnej tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody i powoli po łyżce mieszamy je z kremem. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie. Wierzch ciasta zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz