Przepis na kolejny sernik, prosty w wykonaniu i mimo, że z małą ilością jajek bardzo smaczny :)
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera dwukrotnie zmielonego
- 100 ml śmietanki 30%
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
ciasto:
- 250 g mąki (150 g mąki bg + 100 g mąki kukurydzianej)
- 120 g masła
- 50 g cukru
- 4 łyżki mleka
- laska wanilii
Najpierw zagniatamy ciasto. Do jednej miski wrzucamy masło, cukier, mąkę i nasiona wanilii. Zagniatamy ciasto, dodajemy jeszcze 4 łyżki mleka i ponownie zagniatamy. Kulę z ciasta wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Przystępujemy do robienia masy serowej. Do zmielonego sera dodajemy śmietanę, cukier i mąkę kukurydzianą - wszystko dokładnie mieszamy. Jajka rozdzielamy, żółtka i białka ubijamy. Do masy serowej najpierw dodajemy masę żółtkową, a następnie ubite na sztywno białka.
Tortownicę o średnicy 28 cm wylepiamy ciastem, które nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Sernik pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 45 - 50 minut. Palce lizać.
Smacznego!
Wesołych Świąt !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz