wtorek, 9 lipca 2013

Tarta z rabarbarem

Wreszcie mam czas, ale czy wreszcie to dobre określenie? Sama nie wiem. Chyba odzwyczaiłam się od odpoczynku i zredukowania biegu z piątki na dwójkę. Sama nie wiem co z sobą zrobić. Stos książek przy łóżku „do przeczytania kiedy wreszcie będę mogła czytać to co chcę, a nie to co muszę”, niebezpiecznie się kurczy. Teraz do wypełnienia czasu zostało mi tylko odnowienie komody z przeznaczeniem na winyle, czterech krzeseł i pięknego babcinego kredensu na moje wszystkie smakołyki. Kiedy już to wszystko będzie za mną, wsiądę sobie w samochód i ruszę w daleka drogę. W tym roku moje ukochane Bieszczady, moja magiczna Narnia J Przebieram stópkami na samą myśl o tych bajecznych połoninach, Cisnej, Przysłupie, a nawet Sanoku. Tymczasem muszę się zadowolić jeziorem, morzem i moja kuchnią. Dzisiaj przepis na coś smakowitego z rabarbarem. Kwaśnym wyrazistym, kojarzącym mi się bezustannie z różowym, kwaśnym  kompotem z dziecięcych lat.  Dzisiaj kto spróbuje mojej tarty nie będzie miał kwaśniej miny, tylko raczej zdziwioną, bo w tym cieście trudno rozpoznać  ten stary rabarbar z dziecinnych lat.

Składniki:

Ciasto:
-150g mąki
-100g masła
-50g cukru pudru
-1 żółtko
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli

Nadzienie:
-1,5 kg rabarbaru ( jeżeli tyle nie mamy możemy zastąpić go kwaśnym jabłkiem)
-2 białka
-160g cukru pudru
-100g pokruszonych ciasteczek, biszkoptów (w moim przypadku bezglutenowych)

Rabarbar obrać i pokroić w kawałki, włożyć do rondelka o grubym dnie, podlać kapką wody. Dusić, równocześnie mieszając przez  10 – 15 minut. Pod koniec dodać 110 g cukru pudru. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Z składników na ciasto zagnieść  klasyczne kruche ciasto. Schłodzić w lodówce. Następnie masę rozwałkować i wylepić nią formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni  przez 10 – 12 minut. Podpieczone ciasto posypać bułką tarta lub pokruszonymi biszkoptami. Wyłożyć masę rabarbarowa. Ubić na sztywno 2 białka z 50 g cukru pudru. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 15 minut. Palce lizać.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz