czwartek, 19 września 2013

Ciasto dyniowe



Rozpoczynam sezon jesienny. Ranki są już chłodne i nie można na krótkim rękawku biec do piekarni na rogu po świeże bułeczki. W porannej kawie czuć już nutę cynamonu - smaki jesieni. Mimo wszystko lubię tą porę roku. Ferię barw na drzewach, melancholię na ganku z ciepłą herbatą z imbirem i ciepłym kocem. Lubię otulać się delikatnymi wełnianymi szalami. Lubię tą potrzebę ciepła, która w jesienne wieczory przyciąga do siebie ludzi. Lubię to poczucie bezpieczeństwa które czuje kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza, a ja siedzę i obserwuje spływające po szybach krople w ciepłym domowym zaciszu. Lubię jesień. Uspokajam się i wyciszam.

Dzisiaj przepis na typowo jesienne domowe ciasto dyniowe. Do schrupania dla nas i dzieci po jesiennym spacerze na rozgrzewkę z gorącą herbatą ...

Składniki:

- 2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- płaska łyżeczka sody
- 4 roztarte goździki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. startej dyni na tarce o małych oczkach

Suche składniki (mąki, przyprawy, sodę) wymieszać w osobnej misce. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać oliwę. Następnie stopniowo suche składniki miksując. Dynię lekko odcisnąć i dodać do tak wyrobionej masy. Lekko wymieszać, przelać do prostokątnej formy. Piec 45 - 50 min. w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. 

Polewa:
- 1 cała pomarańcza (woda i cukier na syrop)
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 3 plasterki kandyzowanego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru


Masło roztapiamy, dodajemy suche składniki wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na cieniutkie plastry. Pół szklanki wody gotujemy w małym garnuszku razem z 3 łyżkami cukru. Plastry pomarańczy wkładamy, każdy na 2 minuty, do gotującego syropu. Wykładamy je na półmisek, aby je odsączyć. Ciasto dyniowe polewamy wystudzoną polewą i układamy na nim plastry pomarańczy z syropu. Palce lizać.



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz