Rozpoczynam sezon jesienny. Ranki są już chłodne
i nie można na krótkim rękawku biec do piekarni na rogu po świeże bułeczki. W
porannej kawie czuć już nutę cynamonu - smaki jesieni. Mimo wszystko lubię tą
porę roku. Ferię barw na drzewach, melancholię na ganku z ciepłą
herbatą z imbirem i ciepłym kocem. Lubię otulać się delikatnymi wełnianymi
szalami. Lubię tą potrzebę ciepła, która w jesienne wieczory przyciąga do
siebie ludzi. Lubię to poczucie bezpieczeństwa które czuje kiedy za oknem
pogoda nie rozpieszcza, a ja siedzę i obserwuje spływające po szybach krople w
ciepłym domowym zaciszu. Lubię jesień. Uspokajam się i wyciszam.
Dzisiaj przepis na typowo jesienne domowe ciasto
dyniowe. Do schrupania dla nas i dzieci po jesiennym spacerze na rozgrzewkę z
gorącą herbatą ...
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- płaska łyżeczka sody
- 4 roztarte goździki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. startej dyni na tarce o małych
oczkach
Suche składniki (mąki, przyprawy, sodę) wymieszać
w osobnej misce. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać oliwę.
Następnie stopniowo suche składniki miksując. Dynię lekko odcisnąć i dodać do
tak wyrobionej masy. Lekko wymieszać, przelać do prostokątnej formy. Piec 45 -
50 min. w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Polewa:
- 1 cała pomarańcza (woda i cukier na syrop)
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 3 plasterki kandyzowanego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz