poniedziałek, 23 września 2013

Rolada czekoladowa

Dzisiaj przepis na ciasto - prezent dla przyjaciółki.

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (może być jedna tabliczka gorzkiej jedna tabliczka mlecznej)
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka oleju
- 250 ml śmietany kremówki
- mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- świeże owoce - u mnie maliny

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka ubić z 5 łyżkami cukru. Masę żółtkową dodać do przestudzonej lejącej czekolady. Białka ubić i stopniowo dodawać do masy czekoladowo - żółtkowej. Na koniec dodać łyżkę oleju, żeby rolada była elastyczna. Wylać ciasto na dużą prostokątną blachę, piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto wyjąć przełożyć na pergamin i jeszcze ciepłe delikatnie zwinąć, aby otrzymać kształt rolady.

Śmietankę ubić. Roladę rozwinąć posmarować najpierw warstwą dżemu porzeczkowego, potem śmietany i na końcu wysypać owoce. Całość zwinąć. Wstawić do lodówki na trzy godziny, żeby krem stężał.

Palce lizać.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz