czwartek, 26 grudnia 2013

Odwracany makowiec

Dzisiaj przepis na coś świątecznego. Z jednej strony z ciężką masa makową, a z drugiej z delikatnym i puszystym biszkoptem.

Składniki:

 Masa:
- 50 dag maku
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 15 dag miękkiego masła
- 2 łyżki miodu
- 10 dag rodzynków
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- można 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka kropel olejku migdałowego

Ciasto:
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 5 jajek
- opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dekoracja:
- polewa czekoladowa gotowa (lub zobacz w przepisie murzynek a'la piernik)

Mak trzeba sparzyć i zemleć w maszynce z 2-3 razy, od razu możemy dorzucić do zmielenia migdały i orzechy. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Żółtka ubić z cukrem i potem utrzeć z masłem. Następnie masę jajeczną wymieszać z wcześniej przygotowaną masą makową oraz rodzynkami, skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Na koniec ubić białka i delikatnie wymieszać je z masą makową. Całość przełożyć do tortownicy i piec 40 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. 

W tym czasie przygotować biszkopt. Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijając dodawać porcjami żółtka. Odstawić mikser i mieszając powoli dodawać olej i po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na upieczoną warstwę makową wylać przygotowane ciasto i piec jeszcze 25 - 30 minut. Ciasto wystawić i ostudzić. Zimne już ciasto odwrócić masą makową do góry. Na końcu masę makową polać polewą czekoladową. Palce lizać. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz