niedziela, 22 grudnia 2013

Wuzetka

Dzisiaj przepis na coś klasycznego, eleganckiego, a jednocześnie wyrafinowanego.

Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 6 łyżek mąki bezglutenowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
Krem:
- 400 ml kremówki
- 100 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- drylowane wiśnie ze słoika
- mocna herbata ze spirytusem lub rumem do nasączenia biszkoptów

Składniki na biszkopt podzielić na pół. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, pomieszać z masą białkową. Do masy dodawać stopniowo mąkę z sodą i kakao. Płaty biszkopta piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10 - 13 minut. Zostawić je do ostygnięcia.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do niej dodawać stopniowo po łyżeczce serek mascarpone.
Biszkopt nasączyć dobrze mocną herbatą. Na pierwszy blat wyłożyć cały krem śmietanowy, zatopić w nim drylowane wiśnie. Krem zasłonić drugim kakaowym blatem biszkoptowym. Całość odstawić do schłodzenia. Palce lizać.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz