wtorek, 1 lipca 2014

Truskawkowo-poziomkowy przekładaniec

Dzisiaj przepis na kolejne ciasto z truskawkami, co poradzę że je uwielbiam - w każdej postaci :)

Składniki na ciemne biszkopty:

- 6 jajek
- 200 g mąki
- 6 łyżek mąki bezglutenowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka płaska sody
- kilka kropel oleju dla elastyczności

Składniki do przekładania:

- truskawki według uznania
- poziomki według uznania
- 500 ml śmietanki kremówki

Składniki na biszkopty dzielimy na pół. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką jasną masę. W osobnej misce ubijamy białka, następnie delikatnie łączymy z masą żółtkową. Dodajemy sypkie produkty i na koniec kapkę oleju. Wylewamy masę na prostokątną blaszkę i pieczemy ok. 10-12 min. w nagrzanym do 190 stopni piekarniki. To samo robimy z drugą częścią. 

Większość truskawek kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy poziomki, odstawiamy. Ubijamy śmietankę kremówkę. Resztę truskawek kroimy na połówki do dekoracji. Wystudzone blaty biszkoptowe nasączamy mocną cytrynową herbatą, a następnie przekładamy ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami. Dekorujemy śmietana z szprycy wedle uznania i połówkami truskawek. Najlepsze na drugi dzień szczególnie po schłodzeniu w lodówce. Palce lizać.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz