niedziela, 20 lipca 2014

Bananowiec z rabarbarem

Cisza, spokój, przyjemne wieczorne ciepło, ganek, świerszcze, dobra książka i dobre ciasto - tak właśnie wygląda idealny zestaw na ciepły letni wieczór. Dzisiaj po raz kolejny przepis na bananowca, ale tym razem z rabarbarem.

Składniki:
- 5 małych bananów (lub 4 duże)
- 1 jajko
- 20 dag cukru trzcinowego
- 25 dag mąki (ja używam kukurydzianej, ziemniaczanej, gryczanej i bezglutenowej)
- 1 łyżeczka sody
- 5 dag masła
- kilka łodyg rabarbaru

Banany dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i całe jajko. Całość mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy mąki i mieszamy je z sodą. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Do masy bananowej dodajemy mąkę i masło. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej blaszki.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na duże kostki. Tak przygotowany wykładamy na wierzch ciasta. Całość pieczemy ok. 45-50 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Uwaga to ciasto uzależnia! :) Palce lizać.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz