Dzisiaj przepis na coś słodkiego jak zwykle, ale tym razem może to być danie obiadowe.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 150 g mąki bezglutenowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- owoce: u mnie śliwki i morele
- śmietana i cukier do smaku
W misce mieszamy twaróg, mąkę, sól, jajko, cukier puder. Składniki zagniatamy do uzyskania lepkiego, ale odchodzącego od ręki ciasta. W miarę potrzeb podsypujemy jeszcze ciasto mąką. Rolujemy z niego szeroki wałek.
Owoce myjemy i kroimy na połówki. Następnie w każdą połówkę wsypujemy trochę zwykłego cukru, zamykamy owoce. Z wałka wykrawamy grube paski, którymi zawijamy całe śliwki i morele. Musimy bardzo dobrze zlepić ciasto, żeby w czasie gotowania ciasto się nie rozlepiło. Tak uformowane knedle wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy je około 10 minut - trzeba dostosować czas do wielkości knedli. Ugotowane knedle wykładamy na talerz. Polewamy je śmietaną i posypujemy cukrem. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz