niedziela, 20 grudnia 2015

Świąteczne pierniczki bez glutenu

Przepis na świąteczne pierniczki bez glutenu w wersji saute - nie uznaje zbędnych lukrów perełek i posypek :)

Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 90 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka bg proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 50 g miodu
- 50 g syropu klonowego

Suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Masło roztapiamy, przestudzone łączymy z miodem i syropem klonowym. Do suchych składników dodajemy składniki mokre: masło, miód, syrop i jajko. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy na grubość kilka milimetrów i wycinamy świąteczne kształty. Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 8-10 minut. Palce lizać. Smacznego!



Wesołych Świąt!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz