piątek, 26 czerwca 2015

Gofry bezglutenowe

Coś co łakomczuchy lubią najbardziej, czyli pyszne gofry bezglutenowe.

Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka/jogurtu/kefiru
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki oleju
- około 1 szklanka mąki bezglutenowej

Jajka, cukier i sól roztrzepać mikserem na puszystą masę. Dodać do tego mleko/jogurt/kefir miksując dalej dodawać proszek budyniu waniliowego, oleju, a na koniec dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i sprawdzamy czy ciasto nie jest za rzadkie. Jeśli tak dodajemy mąki lub mleka do rozrzedzenia. Smażymy w gofrownicy na złocisty kolor. Jemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem czy świeżymi owocami - wszystkie połączenia dozwolone. Palce lizać.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz