Przepis na torcik truskawkowy dla mamy na Dzień Matki :)
Składniki:
Biszkopt x2:
- 5 jajek M
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru pudru*
składniki na jeden płat biszkoptu a do tortu potrzebne są dwa.
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- laska wanilii
- śmietanofix
- kilka garści ładnych truskawek
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru. Mieszając delikatnie łyżką dodajemy stopniowo żółtka i mąkę. Ciasto przekładamy do tortownicy, gdzieś ok 21-25 cm. Pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy. To samo robimy z drugim blatem ciasta.
Mascarpone przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ziarnka wanilii. Śmietankę razem z śmietanofixem ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy.
Truskawki myjemy część kroimy w plasterki a kilka do dekoracji na wierzch na pół.
blaty nasączamy mocną herbatą z cytryną. Przekładamy je warstwą śmietanową i dodajemy pokrojone w plasterki truskawki. Na wierzch również wykładamy warstwę śmietanową i dekorujemy całość pięknymi połówkami truskawek. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz