Przepis na torcik truskawkowy dla taty na Dzień Ojca :)
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek M
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
Krem:
- 1 opakowanie budyniu
- 250 ml mleka
- 200 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 500 g twarogu
- 250 g masła
- 2 garści truskawek
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru. Mieszając delikatnie łyżką dodajemy stopniowo żółtka i mąkę. Ciasto przekładamy do tortownicy, gdzieś ok 21-25 cm. Pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Budyń gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, dodajemy 50 g cukru pudru. Po wystygnięciu posypujemy wierzch budyniu cukrem waniliowym. Twaróg wkładamy do miski dodajemy resztę cukru pudru i ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy naprzemienne miękkie masło i wystudzony budyń, cały czas ucierając.
Biszkopt kroimy na dwie części, przekładamy kremem i dodajemy truskawki. Całość schładzamy. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz