Sezon jagodowy trwa nadal. Tym razem przedstawiam jagody, w nowej odsłonie w postaci rolady.
Składniki:
~ 3 jajka
~ 3 łyżki mąki
~ 3 łyżki mąki ziemniaczanej
~ 2 łyżki cukru
~ 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
~ 300 g jagód
~ 1/4 szkl. śmietany 30%
~ 1/4 szkl. cukru
~ 1 łyżka żelatyny
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier nie przerywając ubijania. Do piany dodać kolejno żółtka, dalej ubijając. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać (aby rolada była sprężysta, lepiej się zawijała dodać łyżeczkę oleju).
Ciasto wylać na wyścieloną pergaminem blachę, wyrównać. Piec około 9 minut w nagrzanym do temp. 190 stopni piekarniku. Gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin, zrolować i wystudzić.
Jagody umyć i osączyć. Zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w około 1/6 szkl. gorącej wody.
Śmietankę ubić, wsypać cukier, wlewać do niej powoli sos jagodowy, dalej ubijając. Wlać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę, cały czas ubijając. Masę wstawić do lodówki, aby zgęstniała, ale nie stężała!
Biszkopt rozwinąć, nasączyć delikatnie herbatą z cytryną, a następnie posmarować stężałym nadzieniem jagodowym. Delikatnie umiejętnie zwinąć roladę.
Ciasto wstawić do lodówki, aby masa całkiem zastygła.
Najlepsze na drugi dzień, podawać z kleksikiem bitej śmietany. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz