sobota, 14 lipca 2012

małe słodkości

W naszym życiu są czasami (chociaż w moim zdarzają się bardzo rzadko) chwile, kiedy cały zgiełki i szalone tempo dnia codziennego zwalnia, a my wreszcie możemy poczuć błogi spokój i harmonię. Ostatnie dni w moim życiu to ciągłe zmiany, a co za tym idzie podejmowanie trudnych decyzji, które będą rzutować na moją przyszłość. Moim sposobem na znajdowanie najlepszych rozwiązań jest ganek, ciepła herbata z cytryną, małe słodkości i pusta kartka papieru, na której wypisuje swoje poplątane myśli. Dzięki takiemu "oczyszczeniu" umysłu z niepotrzebnych wątpliwości, zawsze podejmuje słuszną decyzję. Tym razem małe słodkości, które mi pomogły to pyszne ciasteczka z dżemem. Przepis na nie zaczerpnęłam z blogu uroczej nastolatki, która tak jak ja jest na diecie bezglutenowej i jest mistrzynią wypieków bezglutenowych. Prowadzi własnego bloga www.natchniona.pl, którego wszystkim serdecznie polecam.
Składaniki:
- 140 g mąki bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 90 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g cukru pudru
- dżem do wyboru (ja użyłam własnej roboty śliwkowego, agrestowego, jabłkowego i z czarnej porzeczki)

Wszystkie składniki oprócz dżemu, który będzie nadzieniem wrzuć do jednej miski i wyrób ciasto na jednolitą masę. Następnie odrywaj małe kawałki i formuj kulki, zrób w nich dziurki, które napełnisz dżemem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Palce lizać.

Smaczengo !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz