czwartek, 18 lipca 2013

Jagodnik

Dzisiaj przepis na coś przepysznego i z moimi ukochanymi jagódkami.

Składniki na ciasto:
~ 6 jajek
~ 200 g cukru
~ 6 łyżek mąki bezglutenowej
~ 4 łyżki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżka kakao
~ szczypta soli

Składniki na krem:
~~ 500 ml śmietanki 30%
~~ 250 g serka mascarpone
~~ 2 opakowania śmietano-fixu
~~ około litra jagód
~~ 30 g cukru pudru
~~ 15 g cukru pudru
~~ mocna herbata do nasączenia biszkoptów

Składniki na ciasto podziel na pół. Ubij na sztywno białka z szczyptą soli, żółtka ubij z cukrem i połącz delikatnie z białkami. Dodaj połowę przesianej mąki i kakao. Delikatnie wymieszaj najlepiej silikonową packą. Całą puszystą masę przelej do prostokątnej małej blaszki i piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 12 minut. Z druga połową ciasta zrób to samo i odstaw biszkopty to wystygnięcia.

W tym czasie można zabrać się za nadzienie. Ubić połowę śmietanki z połową śmietano-fiksu. Bitą śmietanę połączyć z serkiem mascarpone dodać cukier puder i cukier waniliowy. W osobnej misce ubić resztę śmietany 30% z drugą paczką śmietano-fiksu.

Biszkopty obficie nasączyć mocną herbatą. Na pierwszym płacie wylać masę: bita śmietanę z serkiem mascarpone, a na to wysypać połowę jagód. Przykryć drugim biszkoptem. Na niego wylać drugą porcję bitej śmietany i wysypać na to resztę jagód. Palce lizać.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz