sobota, 13 lipca 2013

Rogaliki serowe z marmoladą

Dzisiaj przepis na coś małego do schrupania w biegu do samochodu :)

Składniki:
<3 20 dag mąki bezglutenowej
<3 15 dag mąki kukurydzianej (10 dag do ciasta + 5 dag do oprószenia blatu i wałka)
<3 25 dag białego sera (zmielonego dwa razy)
<3 25 dag margaryny
<3 1 jajko + jedno białko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
<3 rodzaj marmolady wg uznania

Do zmielonego sera dodać mąkę, margarynę i jajko. Zagnieść ciasto podobne w konsystencji do pierogowego. Całość rozwałkować dosyć cienko na wysypaną wcześniej resztkę mąki kukurydzianej. Uformować koło i pociąg je w podłużne trójkąty. Na każdym trójkącie położyć kleks marmolady (u mnie wiśniowa i jagodowa), brzegi posmarować białkiem i zwinąć w rogaliki. Tak uformowane ciasteczka również posmarować białkiem, żeby zrumieniły się w piecu. Piec w gorącym piekarniku 180 stopni przez około pół godziny (zależny od wielkości najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem). Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Palce lizać.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz