Dzisiaj przepis na coś leśnego, cudnie pachnącego i przecudnie słodkiego, czyli przepis na tartę z owocami leśnymi :)
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Z powyższych składników zagnieść klasyczne kruche ciasto, a następnie schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować ciasto i wylepić nią formę większej tortownicy (u mnie średnica 28 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia.
Składniki na krem:
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 200 ml śmietany 30%
- ok 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka ziarenek wanilii
dodatkowo:
- 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
- ok 2,5 szkl. owoców leśnych ( ja użyłam jagód, malin, poziomek)
Budyń ugotować według zaleceń na opakowaniu i odstawić do schłodzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kilkoma ziarenkami wanilii. W osobnej misce ubić śmietanę i ostawić ją na kwadrans do lodówki. Do utartego masła stopniowo dodawać zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie powstałą masę połączyć delikatnie z bitą śmietaną. Tak powstały krem rozsmarować na cieście i posypać go obicie owocami.
Galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć zalać nią owoce. Odstawić do całkowitego stężenia na godzinę do lodówki. Palce lizać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz